Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 08 augustus 2011 @ 16:52 door Sandra-B , 1737 keer bekeken

 

Inleven in ongewenst gedrag

 

Maar de volle reikwijdte van de wijsheid ‘ga niet in tegen moeder natuur’ bevat meer dan bewustwording, oefening en durf bij het gebruik van ons verfijnde instinct alleen. Wanneer je naar het voorbeeld van jouw hond en/of Cesar meer hebt durven vertrouwen op de kracht van jouw instinct, komt het moment dat je die kracht gaat toepassen wanneer een ander de kracht van zijn of haar instinct tegen jou gebruikt. Ook tegen de natuur van onze tegenpartij moeten we niet ingaan.

 

In dat geval hebben we ons eigen verfijnde instinct nodig om eerst te ontdekken wat de ander ècht wil, voorbij de eventuele schijn die wordt opgeworpen. Is die hond of persoon daadwerkelijk zo agressief of gebruikt hij agressie om bijvoorbeeld angst of onzekerheid te verbergen?
Beeld je in hoe het voor jou zou voelen als je de lichaamstaal en intensiteit van de ander zelf zou vertonen. Let niet alleen op de houding van alle lichaamsdelen, maar ook op zaken als spierspanning, ademhaling en de bewegingen van neus, ogen, mond en bij een hond ook oren en staart. Stel je voor dat je als het ware de plek van de ander inneemt en van daaruit naar jezelf kijkt. Hoe zou dat zijn?
Met een beetje geluk heb je op die manier al een sterk vermoeden in welke precieze gemoedstoestand de ander verkeert. Daar als tegenaanval recht tegenin gaan, is hetzelfde als ingaan tegen moeder natuur. Het zou een overlevings- of verdedigingsmechanisme alleen maar aanwakkeren.
Dit is alleen aan te raden bij milde gemoedstoestanden of wanneer je als leider al erg ervaren bent.

Knorretje als Teigetje

Verplaats je in de ander.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.